top of page
Relatie met de ander.jpg

In dit traject begeleid ik partners en gezinnen.

 

Of het nu om de relatie met je kind,  partner, vriend of een familielid gaat, communiceren met een ander blijft lastig. Er zijn talloze voorbeelden te geven waaruit blijkt dat we niet goed communiceren. En dan heb ik het alleen nog maar over de situatie waarbij we fysiek tegenover elkaar zitten. Laat staan als we het hebben over de communicatie via de mobiele telefoon. Want doordat we elkaar dan niet zien is het vaak nog lastiger elkaar goed te begrijpen, er ontstaan al snel misverstanden.

 

Wat communiceren in het algemeen lastig maakt is, dat we emotioneel verbonden zijn aan de boodschap en/of met degene met wie wij contact hebben. De emotionele lading zorgt ervoor dat de boodschap een extra laag krijgt en daardoor vervormd kan raken. Die vervorming leidt vaak tot een miscommunicatie en een onbedoeld negatief effect op de relatie.  De ‘echte’ boodschap is namelijk niet overgebracht of verkeerd begrepen.

 

Een belangrijke emotionele levensbehoefte is dat we ons gehoord en gezien voelen. Dat betekent dat de ander in staat moet zijn om jou te kunnen zien en horen. De eerste stap om dit te bereiken begint bij jezelf (zie ‘Relatie met jezelf’), daarna volgt de tweede stap, de ander.

 

Zodra we gezien en gehoord worden voelen we ons met de ander verbonden. Die verbinding is cruciaal voor ons welzijn. Tijdens de lockdowns, die vanwege corona in 2020 startte, werd dit negatieve effect van geen verbinding hebben maar al te duidelijk. Zonder verbinding met een ander voelen we ons eenzaam, verloren en alleen. Dit leidde tot enorme stijging aan depressiviteit wereldwijd.

 

TIP

 

Wees je bewust dat je ten alle tijden vanuit je eigen belevingswereld communiceert. In dit licht is het dus belangrijk dat je jouw boodschap zo helder mogelijk overbrengt. Daarna neem je de tijd en de rust om te checken of jouw boodschap is overgekomen zoals je die hebt bedoeld. Vervolgens blijf je openstaan voor de boodschap van de ander die eveneens vanuit zijn belevingswereld zal reageren. Het klinkt wellicht als veel gedoe en in het begin zal het ook zo voelen, maar het zijn nu eenmaal diepgewortelde manieren die je eerst dient te doorbreken om een nieuw gedrag aan te leren die naar een betere en duurzame relatie zal leiden.

Coachingstraject voor partners & gezinnen

"Een belangrijke emotionele levensbehoefte is dat we ons gehoord en gezien voelen. Dat betekent dat de ander in staat moet zijn om jou te kunnen zien en horen."

bottom of page