top of page

Binnen 6 stappen naar jouw ideale kerst!Met de kerst voor de deur leek het mij leuk om een kleine blog te wijden aan deze feestelijke maar soms ook niet zo feestelijke dagen.

Hoewel kerst voor sommigen het hoogtepunt van het jaar is, slaan anderen het misschien liever over. In welke situatie jij je ook bevindt, kerst brengt altijd een soort druk met zich mee.

Dit begint vaak al met bedenken hoe je het dit jaar wilt vieren, of hoe juist niet. Bij wie, met wie, wat ga je eten enzovoorts. Uiteindelijk bepaal jij wat kerst voor jou betekent en hoe je dit wilt vieren. Maar door de traditie kan het zijn dat dit volledig naar de achtergrond is verdreven. In deze blog wil ik daarom de aandacht terug brengen naar jou. Want als jij je niet senang voelt tijdens kerst, is het voor jou en eventueel gezelschap alles behalve ‘ the most wonderful time of the year’. Dus, hoe doe je dit?Bereid je voor


Ik zou willen voorstellen om eens een moment te nemen om te ontdekken wat kerst voor jou betekent. Waar staat kerst voor jou voor? Hoe belangrijk is dit voor je? En waarom? Is kerst voor jou veranderd door de jaren heen? Kan je toelaten dat dit wellicht veranderd is?


Door jezelf dit soort vragen te stellen kom je erachter welke plek kerst voor jou inneemt in je leven. Vervolgens, als je dit weet, kan je door naar het volgende: Als kerst dit voor mij betekent, wat is dan de manier waarop ik het wil vieren? Hoe kan ik deze betekenis vorm geven? Wie hoort daarbij? Welk eten sluit daarop aan? Hoeveel tijd wil ik hieraan besteden? Wat is een passend budget voor deze gelegenheid? Ook als je erachter bent gekomen dat kerst voor jou op dit moment niets voor jou betekent, kan je hier dan gehoor aan geven door het dit jaar over te slaan? En in alle eerlijkheid de betreffende mensen op de hoogte brengen van jouw besluit en waarom je deze keuze hebt gemaakt?


Het is niet altijd gemakkelijk om hier achter te komen en vervolgens jouw eigen wensen en verlangens uit te spreken. Ik wil je dan ook uitnodigen om het grotere plaatje te bekijken, waarbij je van een afstand kan zien dat jouw eerlijkheid en oprechtheid je, zeker op de lange termijn, meer zullen brengen. Ook schept dit wellicht een mogelijkheid om echte gesprekken aan te gaan met de mensen die je liefhebt.


Blijf bij jezelf


Als je eenmaal weet wat kerst voor jou betekent en hoe jij je dit voorstelt, kom je aan bij het realiseren hiervan. Dit begint met het uitspreken naar jezelf en vervolgens naar de ander. Hoe dichter je bij jezelf bent gekomen in de voorbereiding, hoe makkelijker het zal zijn om jouw gedachten en gevoelens kenbaar te maken aan jouw dierbaren. Soms kiezen we er ook voor dat we tijdens kerst iets doen voor de ander. Dat wil niet betekenen dat je niet naar jezelf geluisterd hebt of bij jezelf bent gebleven. Want als jij iets doet voor een ander is dit blijkbaar ook belangrijk voor jou. Elke keuze die je maakt laat zien waar jij waarde aan hecht. Ik wil alleen voor jou dat je een keuze maakt die eer doet aan jezelf en de ander.

Het kan ook helpen om voor jezelf op te schrijven waarom jij een bepaalde keuze hebt gemaakt. Dit neem je mee als kerstgedachte tijdens de feestdagen.


Stel je open


Nu je zelf helder hebt waar jij staat is het belangrijk een open houding te bewaren, vooral tijdens kerst kan dit zorgen voor fijne verassingen. Open stellen is vaak moeilijker als we onze eigen positie niet goed kennen. We kunnen onverwacht geraakt worden door opmerkingen, verhalen of veranderingen. Maar als jij verbonden bent met jezelf kan je dit makkelijker ontvangen en plaatsen. Openstellen kan letterlijk betekenen dat je met een open blik deze dagen ingaat. In gezelschap met een open houding, betekent dat je probeert om eerdere oordelen naar de achtergrond te verplaatsen en zonder (voor)oordeel in contact komt met anderen. Dit kan leiden tot andere inzichten, leuke verassingen en nieuwe verbindingen.


Koester het verschil


Of je nu besluit de kerstviering over te slaan of deze in gezelschap door te brengen, houd in je achterhoofd dat niemand hetzelfde is. Op het moment dat jij jouw kerstverhaal (wat kerst voor jou betekent) verteld aan de ander, geeft dit de mogelijkheid voor diegene om ook zijn of haar kerstverhaal te vertellen. Luisteren naar elkaars kerstverhaal kan ervoor zorgen dat je elkaar beter leert kennen. En juist het verschil te ontdekken en dat te leren koesteren. Ook tijdens gesprekken met mensen die anders zijn dan jij, wil niet zeggen dat zij niks van waarde voor jou kunnen betekenen. Probeer eens te luisteren met de nieuwsgierigheid van een kind. En zoek de verschillen. Het hoeft niet te matchen, maar je kan wel alsnog van elkaar leren of genieten van het wederzijdse begrip en respect. Dit is makkelijker als jij in verbinding blijft met jezelf. Als je wordt afgeleid door momenten die jij niet als prettig ervaart, kan je altijd weer terug komen bij jezelf en opnieuw keuzes maken om anders met de situatie om te gaan. Open stellen vereist een zekere vorm van oordeel vrij zijn, iets wat vrijwel onmogelijk is, maar bewust zijn van je eigen oordeel en vervolgens voor nieuwsgierigheid te kiezen kan tot mooie situaties leiden.


Niet klagen maar vragen


Het kan zijn dat er tijdens kerst iets ontstaat wat je niet aanstaat of waardoor jij je oncomfortabel voelt. Ik zou willen voorstellen jezelf niet te kort te doen door hierover in de put te raken of te gaan klagen. Maar in plaats daarvan te vragen. Wat gebeurt hier? Wat raakt mij? Wat bedoel je hiermee? Wat wordt hier van mij verwacht? Wat wil je hiermee bereiken? Door vragen te stellen aan jezelf en wellicht de ander, hoef je niet onnodig te blijven zitten met een rot gevoel. Of erger nog, deze mee te nemen naar het nieuwe jaar… Blijf communiceren!


Geniet ervan!


Tot slot, het belangrijkste van alles is; geniet ervan! Hoe en wat je uiteindelijk besluit voor kerst, laat het jouw fijnste kerst worden. Ga achter jouw kerstverhaal staan. Het leven is te kort om niet te luisteren naar jezelf en de mensen die je liefhebt. Zoek naar de verbinding in jezelf en met elkaar en laat de rest je verwonderen!


Ik wens jou een hele fijne, warme en gezellige kerst toe!
留言


bottom of page