top of page

COMMUNICATIE VOOR KOPPELS

Betere communicatie leidt tot echte verbinding

Trainingsretraite
8,9 en 10 januari 2024
De Hoorneboeg, Hilversum

Tijd voor jullie!


Jullie hoeven alleen maar de koffertjes te pakken, de auto of trein te pakken en je begeeft je in een oase van rust bij De Hoorneboeg midden in het bos aan de rand van de Hilversumse Hei.  Weg van alle dagelijkse dingen, routines en moetjes. Het is tijd voor jullie. Tijd om ruimte te maken voor jullie relatie en aandacht te geven aan echte verbinding. 

 

Verbinden door samen even in een andere omgeving te zijn en volledig terug te trekken in een rustige omgeving. Voel je thuis in Het Heihuis met heerlijk slaapkamers met eigen sanitair voor voldoende privacy. Waar jullie drie keer per dag heerlijk kunnen eten, zonder zelf in de keuken te hoeven staan. Waar jullie niet worden afgeleid; waar rust, ruimte en veel natuur is. Dit zijn de ideale ingrediënten om optimaal aandacht te kunnen geven aan de communicatie in jullie relatie. Want die kan altijd (nóg) beter!

 

Tijdens de ochtendsessies maken jullie kennis met de communicatieaanpak die gebaseerd is op de Thomas Gordon® communicatie methode. Je leert op een luchtige, liefdevolle en verdiepende wijze hoe jullie je communicatievaardigheden zo kunnen aanpassen dat er meer verbinding tussen jullie kan ontstaan. Jullie leren bijvoorbeeld om jezelf beter te uiten en echt naar elkaar te luisteren waardoor je zowel kunt geven als ontvangen. Maar je ontdekt ook wat de toegevoegde waarde is van doorvragen en, indien nodig, elkaar te confronteren zonder wederzijds begrip uit het oog te verliezen. Het zal ervoor zorgen dat je door je partner meer gezien en gehoord voelt, iets wat een positieve invloed heeft op jullie relatie.


Deze retraite is voor koppels die:

 • zelf aan de slag willen voor meer verbinding

 • willen leren hoe helder en liefdevol te communiceren

 • geloven in groei binnen de relatie

 • elkaar beter willen begrijpen

 • willen werken aan zichzelf

 • open staan voor zelfreflectie en feedback

 • voelen dat echte verbinding prioriteit nummer 1 is!


Een ALL INCLUSIVE voor jullie twee, op deze unieke locatie in Nederland midden het bos!


Tot 1792 was De Hoorneboeg een kleine, schrale berg te midden van een heidevlakte, veroorzaakt door opstuwend landijs in de IJstijd. Om de landbouw in het Gooi meer leven in te blazen, werden sinds het begin van de 18e eeuw stukken van de heide verpacht. Eerst alleen grenzend aan Loosdrecht en ’s-Graveland, maar uiteindelijk ook het gebied dat nu De Hoorneboeg heet. Het bleek een perfecte plek voor de ontwikkeling van een buitenplaats. 

Het doel van alle initiatieven op De Hoorneboeg is een plek te creëren waar mensen in verbinding komen met de natuur, met anderen en met zichzelf. Een plek voor bewustwording, verbinding en persoonlijke ontwikkeling om zo de wereld een beetje mooier te maken.


In de ochtenden wordt de training het deze gezellige huiskamer van Het Heihuis gegeven. En in de middag kan je heerlijk wandelen op de Hoorneboegse heide of een massage boeken.

Hoe ziet een trainingsretraite eruit?


Dag 1


10.30 - 11.00 Aankomst en welkom

11.00 - 12.30 communicatietraining

13.00 - 14.00 lunch

14.15 - 15.45 communicatietraining

15.45 - 18.30 vrije dag

18.30 - 19.30 diner


Dag 2


08.00 - 08.30 ontbijt

09.30 - 12.30 communicatietraining

13.00 - 14.00  lunch

14.00 - 17.00 vrije dag

17.00 - 18.00 verhalen-deel-uurtje 

18.30 - 19.30 diner


Dag 3


08.00 - 08.30 ontbijt

09.30 - 12.30 communicatietraining

13.00 - 14.00 lunch

14.30 - 15.30 afsluiten

16.00 naar huis

Wat is de Thomas Gordon® methodiek?


Thomas Gordon

Thomas Gordon was een Amerikaanse psycholoog. Hij schreef negen boeken waar wereldwijd zes miljoen exemplaren van zijn verkocht. Thomas Gordon werd in 1997, 1998 en 1999 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De aanpak van deze Amerikaanse psycholoog is gebaseerd op zijn overtuiging dat gebruik van macht binnen relaties schadelijk is. Thomas Gordon kreeg in zijn praktijk regelmatig ouders over de vloer die problemen hadden met de opvoeding van hun kinderen. Hij was erg begaan met zijn cliënten en startte in 1962 in Californië zijn eerste oudercursus. Die werd zo populair dat hij in heel Amerika trainers begon op te leiden om in hun omgeving in zijn methodiek les te geven.

 

De Gordon-methode

Thomas Gordon ontwikkelde in de jaren 60 de Gordonmethode. Hij werd wereldberoemd met zijn boek "Luisteren naar kinderen". Daarin laat hij een methode zien om de opvoedingsstijl en de relatie tussen ouders en kinderen op te bouwen en te verbeteren. De Gordonmethode gaat uit van dat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, waarbij hij rekening houdt met de ander. De methode wordt later ook toegepast bij leidinggevenden, opvoeders en tussen volwassenen.

 

Kenmerken van de Gordonmethode

 • Zó luisteren dat de ander zich begrepen voelt.

 • Zó praten dat de ander je ook begrijpt.

 • Zó conflicten oplossen dat niemand verliest.

 • Zó afspraken maken dat iedereen zich eraan houdt.

 

Het Gordon communicatiemodel behelst de volgende aspecten:

 

Gedragsraam

Het gedragsraam is een hulpmiddel om te ontdekken wie er werkelijk een probleem heeft. Als volwassene ben je soms geneigd je zin door te drijven door macht te gebruiken. 

 

Actief luisteren

Vaak begrijpen we elkaar niet. Als je actief luistert kun je erachter komen waar het probleem ligt. Vervolgens kun je proberen het probleem, de behoefte en het gevoel van de ander te verwoorden. De ander voelt zich hierdoor begrepen. Deze manier van communicatie zorgt voor respect voor elkaar. Herhaal wat je gesprekspartner heeft gezegd en controleer of dit klopt.

 

Ik-boodschappen

Soms botst het gedrag van je partner met je eigen behoeftes. Maak hierbij gebruik van de “ik-boodschap”. Daarmee houd je het probleem bij jezelf. Voorbeelden kunnen zijn: “ Ik vind het vervelend wanneer jij…”, in plaats van “Jij doet…”.Het advies is overschakelen. In heftige situaties overschakelen van actief luisteren naar de ik-boodschappen. Zo kun je ook makkelijker in heftige situaties tussen jezelf en de ander schakelen.

 

Conflicten oplossen

Met de “Geen verlies methode” zoek je samen naar een oplossing. Je bepaalt samen wat het conflict is en welke oplossingen er zijn. Wat is de beste oplossing en hoe moet deze worden uitgevoerd? Zowel waarde-conflicten als behoefte-conflicten zijn op te lossen.

 

Wat zijn de resultaten van het toepassen van het communicatiemodel?

 • Helder kunnen communiceren met gebruik van ‘ik boodschappen’.

 • Actief kunnen luisteren, coachend communiceren.

 • Kunnen omgaan met verzet bij anderen.

 • Kunnen omgaan met confrontatie.

 • Onderscheid kennen tussen behoeften en oplossingen.

 • Kunnen omgaan met emoties bij jezelf en de ander.

 • Onderscheid maken tussen gedrag en oordeel.

 • Constructief omgaan met verschillen in waarden en behoeften.

Accommodatie en prijzen 


Jullie slaapkamers met eigen sanitair zijn opgedeeld in Het Heihuis en in het huis Aan de Hei. 5 min lopen van elkaar. 


Al onze volledig verzorgde maaltijden nuttigen we bij De Tuinman, het restaurant wat we midden in de moestuin kunnen vinden. Alle maaltijden zijn vegetarisch en seizoensgebonden. We houden natuurlijk rekening met allergieën / intoleranties. 


De prijs voor deze driedaagse trainingsretraite is € 675,00 per persoon. 

 

De prijs is inclusief:

 

 • drie trainingsretraite dagen;

 • complete Gordon®  communicatietraining speciaal voor koppels;

 • oefenmateriaal;

 • 2 overnachtingen;

 • parkeerkosten;

 • alle maaltijden per dag;

 • een tweepersoons slaapkamer met eigen sanitair;

 • prachtige locatie en omgeving;

 • koffie, thee en water.Routebeschrijving De Hoorneboeg


Klik op deze link voor de beste routebeschrijving voor OV en auto: https://www.dehoorneboeg.nl/contact/


De locatie

bottom of page