top of page

COMMUNICATIE VOOR KOPPELS

Betere communicatie leidt tot echte verbinding

Trainingsretraite
25 t/m 29 oktober 2023
La-Celle-en-Morvan, Frankrijk

We gaan naar Frankrijk!

Jullie hoeven alleen maar de koffertjes te pakken, de auto in te stappen en een paar uur later zijn jullie er. Weg van alle dagelijkse dingen, routines en moetjes. Het is tijd voor jullie. Tijd om ruimte te maken voor jullie relatie en aandacht te geven aan echte verbinding. 

 

Verbinden door samen even in een andere omgeving te zijn en volledig terug te trekken op het Franse platteland. Waar jullie slapen achter de dikke muren van een Frans château en drie keer per dag heerlijk kunnen eten, zonder zelf in de keuken te hoeven staan. Waar jullie niet worden afgeleid; waar rust, ruimte en veel natuur is. Dit zijn de ideale ingrediënten om optimaal aandacht te kunnen geven aan de communicatie in jullie relatie. Want die kan altijd (nóg) beter!

 

Tijdens de ochtendsessies maken jullie kennis met de communicatieaanpak die gebaseerd is op de Thomas Gordon® communicatie methode. Je leert op een luchtige, liefdevolle en verdiepende wijze hoe jullie je communicatievaardigheden zo kunnen aanpassen dat er meer verbinding tussen jullie kan ontstaan. Jullie leren bijvoorbeeld om jezelf beter te uiten en echt naar elkaar te luisteren waardoor je zowel kunt geven als ontvangen. Maar je ontdekt ook wat de toegevoegde waarde is van doorvragen en, indien nodig, elkaar te confronteren zonder wederzijds begrip uit het oog te verliezen. Het zal ervoor zorgen dat je door je partner meer gezien en gehoord voelt, iets wat een positieve invloed heeft op jullie relatie.

 

Deze retraite is voor koppels die:

 

 • zelf aan de slag willen voor meer verbinding

 • willen leren hoe helder en liefdevol te communiceren

 • geloven in groei binnen de relatie

 • elkaar beter willen begrijpen

 • willen werken aan zichzelf

 • open staan voor zelfreflectie en feedback

 • voelen dat echte verbinding prioriteit nummer 1 is!


Een ALL INCLUSIVE voor jullie twee, op het exclusieve landgoed Champ Ramet!

 

Château Champ Ramet is een authentiek Frans château op een landgoed van 5 hectare groot. Het is omringd door bomen, wilde bloemen en er loopt zelfs een beekje door het landgoed.

 

Jullie kunnen genieten van de ruime vergezichten en de vele vogels en andere dieren. Het is een plek met ruimte om te kunnen zijn, ontspannen en leren.

 

Het château bestaat uit een hoofdhuis met twee gîtes aan beide zijden en een gîte in de voormalige paardenstal. Het andere deel van de paardenstal is gerenoveerd en omgebouwd tot een ruimte waar de training en eventueel yoga zal worden gegeven.

 

Alle kamers zijn ruim en smaakvol ingericht en in elke gîte bevindt zich een gezellige woonkamer en een keuken.

 

De sfeervolle trainings- en yogazaal ruimte heeft openslaande deuren naar de tuin. Elke namiddag kan ieder voor zich besluiten wel of niet mee te doen aan de yin yogales in deze zaal.
Hoe ziet een retraitedag eruit?

 

We starten de dag vroeg: vanaf 7:30 uur staat het ontbijt voor jullie al klaar. Jullie bepalen zelf hoe laat jullie aanschuiven, zolang jullie maar om 09.30 uur klaar zijn voor de start van het programma dat, afgewisseld met korte pauzes, doorloopt tot 13.00 uur. We lunchen dan gezamenlijk waarna iedereen de gelegenheid krijgt om de dag verder zelf in te vullen. Om op te laden trekken wij ons ook terug om daarna met de geïnteresseerden aan de yogales te beginnen. Aansluitend hierop gebruiken we gezamenlijk het diner. De avond eindigt rond 18.30 uur, waarna jullie de rest van de avond naar behoefte kunnen invullen.

 

Deze retraite is dus niet de gemiddelde retraite waarbij we de hele dag samen zijn. Er is veel tijd om jullie eigen ding te doen en natuurlijk om alles van het ochtendprogramma te laten landen en verwerken. Voorts bevinden jullie je in een prachtig natuurgebied die jullie faciliteert bij het ontspannen en opladen. 

 

07.30 - 08.30 ontbijt

09.30 - 12.30 communicatietraining

13.00 - 14.00 warme lunch

14.00 - 16.30 vrije dag

16.30 - 17.30 yin yoga (optioneel)

17.30 - 18.30 licht diner

Tijdens het diner op de laatste dag ronden we de retraite feestelijk af.
Wat is de Thomas Gordon® methodiek?

 

Thomas Gordon

Thomas Gordon was een Amerikaanse psycholoog. Hij schreef negen boeken waar wereldwijd zes miljoen exemplaren van zijn verkocht. Thomas Gordon werd in 1997, 1998 en 1999 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De aanpak van deze Amerikaanse psycholoog is gebaseerd op zijn overtuiging dat gebruik van macht binnen relaties schadelijk is. Thomas Gordon kreeg in zijn praktijk regelmatig ouders over de vloer die problemen hadden met de opvoeding van hun kinderen. Hij was erg begaan met zijn cliënten en startte in 1962 in Californië zijn eerste oudercursus. Die werd zo populair dat hij in heel Amerika trainers begon op te leiden om in hun omgeving in zijn methodiek les te geven.

 

De Gordon-methode

Thomas Gordon ontwikkelde in de jaren 60 de Gordonmethode. Hij werd wereldberoemd met zijn boek "Luisteren naar kinderen". Daarin laat hij een methode zien om de opvoedingsstijl en de relatie tussen ouders en kinderen op te bouwen en te verbeteren. De Gordonmethode gaat uit van dat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, waarbij hij rekening houdt met de ander. De methode wordt later ook toegepast bij leidinggevenden, opvoeders en tussen volwassenen.

 

Kenmerken van de Gordonmethode

 • Zó luisteren dat de ander zich begrepen voelt.

 • Zó praten dat de ander je ook begrijpt.

 • Zó conflicten oplossen dat niemand verliest.

 • Zó afspraken maken dat iedereen zich eraan houdt.

 

Het Gordon communicatiemodel behelst de volgende aspecten:

 

Gedragsraam

Het gedragsraam is een hulpmiddel om te ontdekken wie er werkelijk een probleem heeft. Als volwassene ben je soms geneigd je zin door te drijven door macht te gebruiken. 

 

Actief luisteren

Vaak begrijpen we elkaar niet. Als je actief luistert kun je erachter komen waar het probleem ligt. Vervolgens kun je proberen het probleem, de behoefte en het gevoel van de ander te verwoorden. De ander voelt zich hierdoor begrepen. Deze manier van communicatie zorgt voor respect voor elkaar. Herhaal wat je gesprekspartner heeft gezegd en controleer of dit klopt.

 

Ik-boodschappen

Soms botst het gedrag van je partner met je eigen behoeftes. Maak hierbij gebruik van de “ik-boodschap”. Daarmee houd je het probleem bij jezelf. Voorbeelden kunnen zijn: “ Ik vind het vervelend wanneer jij…”, in plaats van “Jij doet…”.Het advies is overschakelen. In heftige situaties overschakelen van actief luisteren naar de ik-boodschappen. Zo kun je ook makkelijker in heftige situaties tussen jezelf en de ander schakelen.

 

Conflicten oplossen

Met de “Geen verlies methode” zoek je samen naar een oplossing. Je bepaalt samen wat het conflict is en welke oplossingen er zijn. Wat is de beste oplossing en hoe moet deze worden uitgevoerd? Zowel waarde-conflicten als behoefte-conflicten zijn op te lossen.

 

Wat zijn de resultaten van het toepassen van het communicatiemodel?

 

 • Helder kunnen communiceren met gebruik van ‘ik boodschappen’.

 • Actief kunnen luisteren, coachend communiceren.

 • Kunnen omgaan met verzet bij anderen.

 • Kunnen omgaan met confrontatie.

 • Onderscheid kennen tussen behoeften en oplossingen.

 • Kunnen omgaan met emoties bij jezelf en de ander.

 • Onderscheid maken tussen gedrag en oordeel.

 • Constructief omgaan met verschillen in waarden en behoeften.Accommodatie en prijzen 

 

Château Champ Ramet is een fijne plek met ruime en lichte kamers en veel smaakvolle details. 

Het ligt midden in het prachtige natuurpark Morvan.

 

Er zijn 2 gîtes met een eigen badkamer, woonkamer en keuken. En een grotere gîte met een eigen slaapkamer en badkamer plus een gedeelde woonkamer en keuken. 

 

De prijs voor deze driedaagse retraite is € 499,00 per persoon.  De keukens heb je eigenlijk niet nodig aangezien er voor jullie wordt gekookt.

 

De prijs is inclusief:

 

 • drie retraitedagen;

 • Gordon communicatietraining;

 • yin yogales;

 • 4 overnachtingen;

 • 3 maaltijden per dag, inclusief licht diner bij aankomst en ontbijt bij vertrek; 

 • een tweepersoons slaapkamer met eigen badkamer;

 • gezellige woonkamers;

 • koffie, thee en water.

 

Exclusief:

 • de reis naar Château Champ Ramet;Routebeschrijving Château Champ Ramet

 

Château Champ Ramet ligt op 750 kilometer afstand van Utrecht.

Het is met de auto in een dag te bereiken. De gemiddelde reistijd is 7,5 uur.

 

Champ Ramet is ook per trein bereikbaar. Je neemt de Thalys en stapt in Parijs over op de trein naar Nevers waar je een auto kunt huren. Vanaf Nevers naar Champ Ramet is het met de auto circa 1 uur en 20 minuten rijden. 

De locatie

bottom of page