top of page

Luisteren kan je leren; de weg naar een gezonde relatie

Zaterdag 30 september / 09.30 - 12.30 / Vergoeding: €65 / Wilp-Achterhoek

Workshop Actief luisteren

Waarom actief luisteren belangrijk is voor een gezonde relatie


Wanneer je wilt dat de ander jou hoort en begrijpt, dan is het net zo belangrijk dat jij, op jouw beurt, de ander hoort en begrijpt.


Actief luisteren begint als je merkt dat de ander een probleem heeft.  Lukt het je niet om actief te luisteren dan bestaat er de kans dat jij binnen no time ook een probleem hebt. Het kan zijn dat bijvoorbeeld je partner plotseling het volgende uit: "Het hele huis is een zooitje!" In de meeste gevallen zijn wij dan geneigd om daarop te 'reageren' met bijvoorbeeld: "Dat valt toch wel mee?", "Ja hallo, ik werk ook hard!" etc. Deze reacties kunnen uitmonden in een discussie of zelfs leiden tot ruzie. Nu hebben jullie beide een probleem.  Herkenbaar?


Herken je het gevoel dat de ander niet echt naar je luisterde? Dat de ander niet begrijpt wat je wilt zeggen? Het komt maar al te vaak voor en kan ongelooflijk frustrerend zijn. Daarom is actief luisteren zo belangrijk in elke relatie. Om regelmatige conflicten te voorkomen en te genieten van je relatie zoals jij graag zou willen.


Gezonde relaties vereisen actief luisteren. Het is een vaardigheid die essentieel is voor koppels om een ​​gezonde communicatie, begrip en vertrouwen te behouden. Maar wat is actief luisteren? En waarom is actief luisteren belangrijk voor een gezonde relatie?


Belang van communicatie

Gezonde relaties zijn gebouwd op tweerichtingscommunicatie. Het vermogen om je gedachten en gevoelens te uiten en actief te luisteren naar wat bijvoorbeeld je partner te zeggen heeft. Actief luisteren helpt bij het opbouwen van een sterkere, meer vertrouwende band tussen jou en je partner, vriend of familielid. Het moedigt beide partijen aan zich open te stellen, kwetsbaar te zijn en begrip, vertrouwen en respect te bevorderen. Dit is waarom actief luisteren zo belangrijk is voor gezonde relaties.


Wat is actief luisteren?

Actief luisteren omvat niet alleen het horen van de woorden die iemand zegt. Maar ook actief met ze in gesprek gaan door vragen te stellen en terug te herhalen wat je ze hebt horen zeggen. Het gaat om meer dan alleen iemand zijn hart luchten. Het gaat erom de emotie achter hun woorden te begrijpen en hun gevoelens te valideren. Dit soort dieper luisteren kan in het begin een moeilijke vaardigheid zijn om te leren, maar het is de moeite waard, vooral in een relatie.


Actief luisteren is een communicatie vaardigheid waarbij de luisteraar zijn volledige aandacht op de spreker richt. En geeft feedback waaruit blijkt dat ze begrijpen wat er is gezegd. Het gaat om meer dan alleen horen wat er gezegd wordt. Het betekent moeite doen om je partner te leren begrijpen achter de woorden en in verbinding zijn met elkaar. Het betekent écht aanwezig te zijn bij de ander en zonder oordeel te horen wat iemand zegt.


De tijd nemen om actief te luisteren zal een grote bijdrage leveren aan het creëren van duurzame verbindingen die gebaseerd zijn op wederzijds begrip en respect.


Actief luisteren is een vorm van assertieve communicatie omdat het ruimte geeft aan een open en helder dialoog over meningen, waarden en behoeften.

Deze vaardigheid is onderdeel van de Gordon communicatie training en bied ik apart aan in een workshop om deze te leren en ervaren.


De workshop

Met gelijkgestemde mensen dompelen we ons onder in het thema. Naast methodiek en theoretische uitleg gaan we aan de slag met oefenen en ervaren. Alleen dan kan een vaardigheid in ons verankeren. Weet dat als jij zelf begint met deze ontwikkeling je automatisch de ander uitnodigt om dit ook te doen. Je partner, vriend(in), collega of familielid kan door jou te zien uitgenodigd worden om hetzelfde te doen of te leren. Natuurlijk is het geweldig om samen met een belangrijke relatie van jou deel te nemen aan de workshop, maar dit is geen vereiste.


Neem een pen en noteboek mee. Ik zorg voor koffie, thee en iets lekkers!


Mochten er nog vragen zijn neem dan gerust contact met mij op.


"Ik heb de introductie workshop bij Rosa gevolgd. Super interessant om een beeld te krijgen van de training. Een training waar volgens mij iedereen wel baat bij kan hebben, zowel zakelijk als privé. Rosa's enthousiasme was voelbaar en ze bracht het fijn over. Op een interactieve manier en aansluitend op je eigen situatie. Smaakt naar meer."

Ezra

"Introductie Gordon training gevolgd bij Rosa. Op haar rustige, nuchtere wijze heeft ze me enthousiast gemaakt. Heel verhelderend trouwens ook om dit te delen (en vooral raakvlakken te ontdekken) met mede cursisten. Aanrader!!"

 Majorie

bottom of page