top of page

De tijd is aangebroken!


Transformatie

Het is zover! Er is een nieuw tijdperk aangebroken. In 2020 is het tijdperk Vissen afgesloten en zijn wij overgegaan naar het tijdperk Aquarius, die opnieuw 2000 jaar zal duren. Daarnaast verschuift de aardas. Dat betekent een grote transformatie. En dit voelen we allemaal.

Want transformatie gaat gepaard met (groei)pijn. We behoren iets los te laten waar we misschien gevoelsmatig nog niet klaar voor zijn. En toch gebeurt het. Het loslaten moet gebeuren om plaats te kunnen maken voor het nieuwe. Helaas zien velen van ons nog niet wat het nieuwe is. Omdat het nog niet zichtbaar is met het blote oog. Wat we wel zien is alle ‘pijn’.

We willen als mens automatisch af van de pijn, dus beginnen wij te vechten en vast te houden. Twee bewegingen die averechts werken tijdens een transformatie.

Waarom houden wij ons zo graag vast? Omdat het bekend is. En daarmee comfortabel. Ook al doet het pijn. De illusie van pijn voor het onbekende is blijkbaar ondraaglijk, dus kiezen we voor het andere. Ik zeg illusie, omdat het is ontwikkeld vanuit gedachtes die voortkomen uit angst. Het is niet perse de waarheid. Wij hebben over het algemeen geen vertrouwen in het onbekende. We zijn daar domweg niet mee opgegroeid.

‘Niemand is fout, iedereen heeft gelijk’

Wij kennen de wereld van materie het allerbeste. Bewezen feiten. Het ‘eerst zien dan geloven’ mentaliteit. Met name in onzekere tijden grijpen wij als eerste naar ons ratio. Althans dat denken we. Want het gevoel kwam toch echt eerst. Alleen had je dit waarschijnlijk niet door. Via het gevoel ontstaan er gedachten. Als dat gevoel angst is, zal het brein hierop reageren.

Tevens ontstaat in deze tijd het gevoel van machteloosheid. We hebben het niet in de hand, de controle valt weg. Reden genoeg om te grijpen naar zekerheid. We grijpen als eerste naar waar we altijd onze zekerheid hebben gehaald: het ‘oude vertrouwde’. Dat is heel normaal, aangezien het je zo lang heeft geholpen.

De wereld doet flink zijn best om ons hierop te testen. Ieder mens maakt een weloverwogen en bewuste keuze waar hij of zij zich aan vast gaat houden. Niemand is dus fout, iedereen heeft gelijk.

‘Als we stoppen met verbinden worden we ongelukkig’

Helaas zorgt de aanpak vanuit onder andere de regering voor verdeeldheid, wat ertoe lijdt dat wij als mensen de verbinding verliezen met elkaar. Een gevaarlijke ontwikkeling tijdens een transformatie. Juist nu is het belangrijk dat je steun kan krijgen. Dat je gehoord en gezien wordt voor wie je bent. Zodat je dit lastige proces met elkaar kan doormaken. Mensen durven zich echter niet meer uit te spreken, uit angst voor de reactie. De angst voor confrontatie en de daaronder liggende angst voor onbegrip en uitsluiting, zorgt dat wij stoppen met delen. Want wanneer de meningsverschillen groot zijn, is het moeilijk elkaar te begrijpen.

Maar we willen lang niet altijd de ander overtuigen. Het gaat meer om gehoord en gezien worden en duidelijk willen maken dat je het beste met de ander voor hebt. Het komt voort uit liefde. Alleen komt het soms niet zo over.

Als we stoppen met verbinden worden we ongelukkig. Het is namelijk één van de belangrijkste emotionele levensbehoefte van een mens. Wat voor een deel verklaard waarom er op dit moment een enorme stijging is van mensen met mentale en emotionele klachten.

Daarnaast is ook de onzekerheid voor sommige mensen onhandelbaar. De angst voor verlies is te groot. Verlies van wat we kennen, verlies van dierbaren en verlies van het leven. En toch is dat de natuur.

‘Ze hebben te lang genavigeerd door het leven met een kompas dat zich vaak liet sturen door de buitenwereld’

Loslaten is het allermoeilijkste, want dat betekent dat je moet vertrouwen. Vertrouwen op jezelf en in het leven. Het doet ook veel pijn, maar zeker op de lange termijn is het pijnlijker als je blijft vasthouden of blijft vechten.

Je kunt alleen vertrouwen ervaren als je het gevoeld hebt. En op dit moment staan heel veel mensen niet voldoende in verbinding met dit gevoel. Ze hebben te lang genavigeerd door het leven met een kompas dat zich vaak liet sturen door de buitenwereld. Als deze niet meer blijkt te werken voelen we ons totaal verloren en verkeren we in angst.

Het is tijd! Tijd om terug te keren naar binnen, naar jouw natuur. Tijd om te verbinden met jouw eigen innerlijke kompas. Die in tijden van duisternis jou kan vertellen welke richting jij op moet. Jouw wijze raadgever, jouw intuïtie.

Je zal hier informatie vinden die een dieper perspectief biedt en de angst kan wegnemen. Ook al is het nog niet zichtbaar met het blote oog. De ervaring ervan zal je meer vertrouwen geven.

Angst zal nooit verdwijnen. We hebben deze emotie ook nodig, maar het mag nooit onze belangrijkste raadgever worden. Hoe verder jij van jezelf afstaat hoe vatbaarder je bent voor deze emotie. Dit geldt ook voor je fysieke lichaam. Hoe ongezonder je lichaam is, hoe vatbaarder je bent voor ziekte. Daarmee ontwikkel je jezelf tot een te afhankelijk persoon. En ben je direct vatbaarder voor de sturing van buitenaf.

‘Kiezen vanuit innerlijk wijsheid en niet vanuit angst’

Wil je krachtiger en dus ook onafhankelijker worden dan moet je jezelf goed leren kennen, zodat je weet hoe jouw ‘systeem’ werkt. Met systeem bedoel ik je lichaam, gedachten, emoties en ziel. Als je het systeem goed kent kan je deze beter lezen. Je weet wie je bent, waar je voor staat en wat je nodig hebt. En als je dan ook nog leert hoe je hiernaar kan luisteren en handelen, maak je de juiste beslissingen. Niemand van buitenaf kan dan bepalen wat goed is voor jou. Je kan uiteraard wel besluiten een advies op te volgen als je voelt dat dit voor jou klopt. Het grote verschil is dat jij die keuze op dat moment maakt vanuit innerlijke wijsheid en niet vanuit angst.

bottom of page