top of page

Intimiteit en Druk leven: Hoe vind je tijd voor elkaar?


koppel in bed in verbinding
Intimiteit is verbinden met elkaar


In de hectische wereld van vandaag kan het een uitdaging zijn om tijd en ruimte te vinden voor intimiteit in je relatie. We rennen van werk naar sociale verplichtingen, hebben te maken met de drukte van het dagelijks leven, en voor je het weet, lijkt er nauwelijks tijd over te zijn voor elkaar. Toch is het mogelijk om in deze drukte intimiteit te behouden en zelfs te versterken. Hier zijn enkele inzichten, tips en herkenbare voorbeelden om je te helpen intimiteit op te bouwen, zelfs als je agenda vol is.


Wat is Intimiteit?


Intimiteit gaat verder dan fysieke nabijheid; het is de emotionele en mentale verbinding die je deelt met je partner. Het is de veilige ruimte waarin je jezelf kunt zijn, je gevoelens kunt delen, en begrepen en geaccepteerd voelt. Intimiteit is essentieel voor een gezonde en gelukkige relatie.


Prioriteer Kwaliteitstijd


"We hebben altijd zo'n druk schema, maar we maken tijd voor elkaar een prioriteit." – Maria en Tom


Maria en Tom zijn beiden carrièregericht en hebben twee jonge kinderen. Ze ontdekten dat hun relatie leed onder hun drukke levensstijl. Ze besloten een vaste avond per week te reserveren voor een "date night". Dit betekende dat ze een oppas regelden en werk- of gezinsgerelateerde activiteiten even lieten voor wat ze waren. Deze avonden hielpen hen om zich te verbinden, zonder afleidingen, en hun relatie te verdiepen.


Tips:


 • Plan regelmatige date nights of gezamenlijke activiteiten.

 • Zet deze momenten in je agenda en beschouw ze als ononderhandelbaar.

 • Korte, maar frequente momenten samen kunnen ook helpen. Bijvoorbeeld een gezamenlijke koffie in de ochtend of een wandeling na het avondeten."We praten niet alleen over wat er mis is, maar ook over wat goed gaat." – Ellen en Joost


Ellen en Joost merkten dat hun communicatie vaak beperkt bleef tot praktische zaken en conflicten. Ze besloten om elke dag tien minuten te reserveren voor een open gesprek, waarin ze niet alleen problemen bespraken, maar ook hun waardering voor elkaar uitten. Deze korte, maar diepgaande gesprekken versterkten hun emotionele band en zorgden voor meer begrip en steun.


Tips:


 • Reserveer dagelijkse momenten om te praten, zonder afleidingen.

 • Gebruik "ik-boodschappen" om je gevoelens en behoeften uit te drukken.

 • Luister actief en toon interesse in elkaars dag en emoties.


Maak Intimiteit Een Dagelijkse Gewoonte


"Het zijn de kleine dingen die het verschil maken." – Lisa en Mark


Lisa en Mark hebben ontdekt dat het niet altijd de grote gebaren zijn die intimiteit bevorderen, maar juist de kleine, dagelijkse gewoontes. Ze begonnen elkaar elke dag een compliment te geven, even te knuffelen voordat ze naar hun werk gingen, en een goede nacht kus te geven. Deze eenvoudige handelingen hielpen hen om zich geliefd en gewaardeerd te voelen.


Tips:


 • Kleine gebaren zoals een lief briefje, een onverwachte knuffel of een compliment kunnen veel betekenen.

 • Zorg voor fysieke nabijheid, zoals hand in hand lopen of samen op de bank zitten.

 • Maak tijd voor intimiteit, zelfs als het maar vijf minuten per dag is.


Wees Creatief Met Tijd


"We zijn creatief geworden in hoe we tijd samen doorbrengen." – Sophie en David


Sophie en David hebben onregelmatige werkuren, wat het moeilijk maakt om vaste momenten samen te plannen. Ze besloten om creatief te zijn met de tijd die ze wel hebben. Soms betekende dit samen koken, zelfs als het laat op de avond was, of samen ontbijten op een vrije dag. Door flexibel te zijn en creatief om te gaan met hun tijd, konden ze toch waardevolle momenten samen beleven.


Tips:


 • Zoek naar onbenutte momenten in je dag om samen te zijn.

 • Combineer dagelijkse taken met quality time, zoals samen koken of boodschappen doen.

 • Wees flexibel en open voor spontane momenten van verbinding.


Beperk Schermtijd


"We hebben een schermvrije zone ingesteld om echt aanwezig te zijn bij elkaar." – Karin en Bas


Karin en Bas merkten dat hun avonden vaak werden opgeslokt door tv-kijken en sociale media. Ze besloten een uur voor het slapengaan hun telefoons weg te leggen en een "schermvrije" zone te creëren. Dit gaf hen de ruimte om echt met elkaar te praten en een diepere verbinding op te bouwen zonder afleidingen.


Tips:


 • Creëer schermvrije tijden of ruimtes in je huis, zoals tijdens het avondeten of in de slaapkamer.

 • Gebruik deze tijd om samen te praten, spelletjes te spelen of andere verbindende activiteiten te doen.

 • Wees bewust van je schermgebruik en hoe het je tijd samen beïnvloedt.


Onderhoud Fysieke Intimiteit


"Ook al zijn we moe, we maken tijd voor elkaar in de slaapkamer."– Anna en Peter


Anna en Peter merkten dat hun fysieke intimiteit afnam door hun drukke levensstijl en vermoeidheid. Ze besloten bewust tijd vrij te maken voor fysieke nabijheid, zelfs als dit betekende dat ze iets eerder naar bed gingen. Deze tijd samen versterkte niet alleen hun fysieke, maar ook hun emotionele band.


Tips:


 • Plan tijd voor fysieke intimiteit, zelfs als je moe bent.

 • Creëer een ontspannen sfeer in de slaapkamer door bijvoorbeeld kaarsen aan te steken of zachte muziek te draaien.

 • Communiceer openlijk over je behoeften en verwachtingen op het gebied van fysieke intimiteit.


Conclusie


Intimiteit opbouwen in een drukke levensstijl is zeker mogelijk, maar het vereist bewuste inspanning en toewijding. Door prioriteit te geven aan je relatie, effectief te communiceren, kleine dagelijkse gewoontes te integreren, creatief te zijn met tijd, schermtijd te beperken, en fysieke intimiteit te onderhouden, kun je een sterke en liefdevolle band behouden met je partner. Onthoud dat het niet gaat om hoeveel tijd je samen doorbrengt, maar om de kwaliteit van die tijd en de oprechte verbinding die je creëert.


Het is niet altijd gemakkelijk om intimiteit te bewaren in een hectische wereld, maar het is absoluut de moeite waard. Wil je samen investeren in jullie relatie en leren hoe je effectiever kunt communiceren? Overweeg dan een coachtraject of deelname aan onze communicatietraining voor koppels. Ik bied jullie de tools en inzichten om jullie band te versterken en een diepere verbinding te creëren.

Comments


bottom of page