
Mijn Persoonlijke Ervaring met Perimenopauze
Mijn reis door de perimenopauze begon precies toen ik 40 werd. Het leek alsof mijn lichaam van de ene op de andere dag veranderde. Mijn heupen werden breder en ik begon aan te komen, ondanks mijn drie wekelijkse sportschoolbezoeken en een ongewijzigd dieet. Dit was nieuw terrein voor mij, aangezien ik altijd een slank figuur had gehad en eerder moeite had om aan te komen dan af te vallen. Hoewel ik wist dat mijn lichaam zou veranderen naarmate ik ouder werd, overviel het me en werd ik steeds onzekerder over mijn uiterlijk.
Naast de fysieke veranderingen kreeg ik steeds meer last van PMS. Waar ik voorheen een paar dagen voor mijn menstruatie klachten had, begon ik nu al twee weken van tevoren symptomen te ervaren. Deze klachten werden ook steeds ernstiger: hartkloppingen, neerslachtigheid, donkere gedachten, extreme prikkelbaarheid en enorme stemmingswisselingen. Ik bezocht meerdere keren de huisartsenpraktijk, maar kreeg telkens alleen de pil of antidepressiva voorgeschreven. Gefrustreerd en verdrietig verliet ik elke keer de praktijk, zonder antwoorden en met een groeiend gevoel van wanhoop.
Ik begon me steeds meer zorgen te maken over wat er met me aan de hand was. Was ik depressief? Had ik een midlifecrisis? Mijn gedachten draaide overuren en ik begon alles in mijn leven in twijfel te trekken: mijn relatie, mijn woonplek, zelfs mijn carrière. Het ergste was dat ik me steeds onzekerder begon te voelen. Ik herkende mezelf niet meer en vroeg me af waar de vrolijke, energieke Rosa gebleven was.
Afgelopen jaar werd het nog erger. Ik kreeg last van concentratieproblemen, duizeligheid, angstgedachten en paniekaanvallen. Toen ik zelfs niet meer in staat was om een boek te lezen of een tv-serie te volgen, ging de alarmbel af. Door veel te praten met anderen kwam ik erachter dat ik al jaren in de perimenopauze zat. Iets wat ik aanvankelijk niet kon geloven omdat ik mezelf te jong vond (42) en nog steeds een menstruatiecyclus had. Het is schokkend dat we in 2024 nog steeds zo weinig weten over deze fase en de bijbehorende klachten, en dat zelfs huisartsen vaak onvoldoende kennis hebben.
Een gesprek met een kennis leidde tot een doorbraak. Ik begon me te verdiepen in perimenopauze door boeken te lezen en het internet af te struinen. Al snel ontdekte ik dat er een effectieve oplossing bestaat: Hormonal Replacement Therapy (HRT). Na een goed gesprek kreeg ik een doorverwijzing van de huisarts en kon ik terecht bij een overgangskliniek. HRT heeft mijn leven weer op de rails gezet.
Terugkijkend hebben mijn man en ik vele stormen doorstaan. We zijn er sterker uitgekomen, maar ik besef dat dit niet voor alle koppels geldt. Perimenopauze kan een enorme impact hebben op je relatie, vooral als de klachten niet worden erkend en behandeld. In deze blog wil ik aandacht besteden aan hoe perimenopauze je relatie kan beïnvloeden en hoe je als vrouw en koppel door deze fase kunt navigeren. Elke vrouw zal deze fase doormaken, en gelukkig zijn er oplossingen die kunnen helpen.
'Over de overgang wordt al snel een beetje lacherig gedaan' - Gynaecoloog Dorenda van Dijken
Wat is Perimenopauze?
Perimenopauze is de overgangsperiode voorafgaand aan de menopauze, gekenmerkt door hormonale schommelingen die tot wel tien jaar kunnen duren. Tijdens deze fase kunnen vrouwen last krijgen van diverse symptomen, met maar liefst 80 verschillende klachten die door vrouwen zijn gerapporteerd en in boeken over dit onderwerp zijn opgenomen. Dit laat zien dat de bekende symptomen zoals opvliegers, slaapproblemen, stemmingswisselingen en onregelmatige menstruaties, die vaak als kenmerkend voor de menopauze worden gezien, slechts een klein deel van het plaatje vormen.
Veel van de symptomen van perimenopauze zijn minder bekend en kunnen variëren van hartkloppingen en concentratieproblemen tot angstgedachten en paniekaanvallen. Het is belangrijk om te weten dat de symptomen die huisartsen vaak noemen en die je meestal vindt bij een snelle zoekopdracht op internet, slechts een fractie van de mogelijke klachten zijn. Bovendien kan perimenopauze vrouwen jonger dan 50 treffen, soms al in hun vroege veertiger jaren, wat vaak voor verwarring en misdiagnoses zorgt.
Om beter geïnformeerd te raken over perimenopauze, raad ik aan om zelf onderzoek te doen. Er zijn talloze boeken, podcasts en specialisten die uitgebreide informatie bieden over deze fase. Perimenopauze is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar kan aanzienlijke impact hebben op zowel het fysieke als emotionele welzijn. Door je goed te informeren, kun je beter omgaan met de veranderingen en de juiste ondersteuning zoeken.
Ondeskundigheid en Misverstanden
Zoals je in mijn persoonlijke ervaring hebt gelezen, en ik ben helaas niet de enige, is er anno nu nog steeds zeer weinig bekend over (peri)menopauze. Dit maakt het voor veel vrouwen lastig om een doorverwijzing naar overgangsklinieken te krijgen, omdat huisartsen de vage klachten vaak niet herkennen als onderdeel van de overgang. Dit gebrek aan erkenning en begrip kan leiden tot gevoelens van frustratie en misdiagnose zoals depressie of burn-out.
Het is daarom essentieel om goed geïnformeerd te zijn. Doe zelf onderzoek, lees boeken en luister naar podcasts over dit onderwerp. Praat veel met andere vrouwen die dezelfde ervaringen hebben. Gelukkig wordt er nu steeds meer aandacht aan besteed en stond er van de week een informatief artikel in de Volkskrant.
Tip: Wees niet bang om bij je huisarts aan te dringen op een doorverwijzing naar een specialist of overgangskliniek als je vermoedt dat je in de perimenopauze zit. Je bent niet alleen, en er is hulp beschikbaar die je kan ondersteunen tijdens deze uitdagende periode.
'De klacten van een burn-out en de overgang lijken erg op elkaar' - de Libelle
De Impact en Gevaren voor Je Relatie
Perimenopauze kan een enorme impact hebben op je relatie. De hormonale veranderingen kunnen leiden tot een scala aan klachten zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid, en een verminderd libido, evenals vele andere fysieke en emotionele symptomen. Bovendien kan de vrouw een midlifecrisis ervaren, waarbij ze alles in haar leven in twijfel trekt, van haar relatie tot haar carrière en woonplek. Ze kan ook rouw ervaren omdat ze een belangrijke fase van haar leven afsluit en een nieuwe, onbekende fase ingaat.
Al deze onzekerheid, onrust en stress sijpelt door in de relatie, wat kan resulteren in frequente ruzies en een verdere verwijdering van elkaar. Het is cruciaal om deze fase te herkennen als tijdelijk en om te investeren in begrip, geduld en open communicatie. Door samen te werken en deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken, kunnen jullie de band versterken en je relatie veerkrachtiger maken.
Hormonal Replacement Therapy (HRT)
Zoals jullie misschien weten, ben ik geen groot fan van medicatiegebruik en probeer ik altijd eerst alles op een natuurlijke manier aan te pakken. Sinds de start van mijn klachten ben ik, naast wekelijks sporten en yoga, nog bewuster gaan letten op gezonde voeding. Mijn slaapritme was al goed, maar ik begon ook met supplementen en extra vitamines, slikte magnesium, en probeerde stress zoveel mogelijk te vermijden.
Na 1,5 jaar van klachten begon ik een traject met een vriendin die holistisch hormoontherapeut is. Helaas werden mijn klachten na maanden proberen niet beter. Het is ook niet verrassend, omdat hormonale schommelingen niet (altijd) volledig kunnen worden opgelost door alleen een gezonde leefstijl en vitamines. Toen later HRT op mijn pad kwam, besloot ik dit te proberen.
Er bestaat veel angst rondom HRT omdat een onderzoek jaren geleden suggereerde dat het de kans op borstkanker verhoogde. Later bleek dat dit onderzoek verkeerd was geïnterpreteerd. Gelukkig is er nu veel meer informatie beschikbaar en ik raad iedereen aan om zelf onderzoek te doen en zich goed te informeren.
HRT kan een effectieve behandeling zijn voor veel symptomen van perimenopauze. Het helpt hormonale schommelingen te stabiliseren en kan daarmee diverse klachten verminderen. Bovendien heeft HRT ook voordelen voor de gezondheid van het hart, de bloedvaten, diabetes, en botontkalking. Persoonlijk heeft HRT mij enorm geholpen om mijn leven weer terug te krijgen.
Het is echter belangrijk om jezelf goed in te lezen, met anderen te praten en, als het mogelijk is, een open gesprek met je huisarts te voeren. Hoe meer we hierover praten, ook met onze huisartsen, hoe meer bekendheid er komt en hopelijk kunnen meer vrouwen worden geholpen.
Door open te zijn over mijn ervaringen en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen, hoop ik bij te dragen aan een beter begrip van de perimenopauze en de beschikbare behandelingen zoals HRT.
Praktische Tips voor Koppels tijdens de Perimenopauze:
Begrip: Het is belangrijk voor zowel de vrouw als de partner om begrip te krijgen voor deze fase. Daarom raad ik aan om samen boeken, podcasts en andere informatiebronnen door te nemen. Het is niet alleen de taak van de vrouw maar ook van de partner om te begrijpen wat er gebeurt en hoe je elkaar hierin kunt steunen.
Intimiteit: Zoek manieren om intimiteit te behouden. Praat met elkaar over je behoeften en verlangens en hoe deze eruit zien. Door deze open gesprekken kunnen jullie tot nieuwe ideeën komen en toch elkaars behoeften blijven bevredigen.
Gezamenlijk Plan: Ga samen zitten en bespreek wat je nodig hebt van jezelf en van elkaar. Maak afspraken over rust, ontspanning, communicatie en ondersteuning. Het opstellen van een gezamenlijk plan kan helpen om de verwachtingen te managen en elkaar beter te ondersteunen tijdens deze periode.
Communicatie is de sleutel om deze veranderingen gezamenlijk door te komen en een sterkere band te creëren.
Conclusie
De perimenopauze is een uitdagende fase die veel veranderingen met zich meebrengt, zowel fysiek als emotioneel. Deze veranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op je relatie, maar met de juiste kennis en ondersteuning is het mogelijk om deze periode samen door te komen. Door open te communiceren, begrip te tonen en elkaar te steunen, kunnen jullie de band versterken en samen veerkrachtiger worden. Hormonal Replacement Therapy (HRT) kan een effectieve oplossing zijn voor veel van de symptomen van perimenopauze, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en alle opties te overwegen.
Wil je samen met je partner leren hoe je deze uitdagende fase kunt navigeren en je relatie kunt versterken? Overweeg dan deel te nemen aan het coachtraject Samen of de communicatietraining. Deze programma's zijn speciaal ontworpen om koppels te ondersteunen in het begrijpen en aanpakken van de veranderingen die perimenopauze met zich meebrengt.
Investeer in jullie relatie en ontdek hoe je samen sterker en meer verbonden kunt worden. Bezoek mijn website voor meer informatie en om je aan te melden. Samen kunnen we werken aan een gelukkige en veerkrachtige toekomst.
Comments